Блекаут

28 February 2010

Земјотресот во Чиле: повеќе информации

Доколку сакате да проверите дали ваши познати од Чиле се во ред, може да ви користи написов

или преку Твитер на

од каде волонтери ги проверуваат информациите на терен телефонски и сл. и потоа враќаат одговори ако можат.

Повеќе информации за настанот на Глобал војсис онлајн

За споредба, Скопскиот земјотрес од 1963 година имал силина од 6,1.

За разлика од Хаити, Чиле е функционална држава и институциите веднаш по несреќата почнале да си ја работат работата, почнувајќи од претседателката во заминување, која е политичарка со ретка храброст да објави дека е агностик.

Сега низ цел Пацифик има стравувања од цунами, како ова пренесено од Велеснет, за кое дознав преку Пинг.

27 February 2010

Скопје 2014 и компјутерските игри

Анимацијата „Скопје 2014“ на два пати беше поврзувана со компјутерски игри, ама пред сè од визуелен аспект. Носечката идеја на постов е поврзување со начинот на размислување.

Секогаш е интересно за некој што може да посочи дека бил во право со некое предвидување да потсети на тоа. За жал, кога предвидувањето е песимистичко, нема многу кеиф од задоволството дека си испаднал во право.

Пред точно три години, во обемниот текст објавен во Време и на мојот блог насловен „Во потрага по совршена стратешка игра“, се обидов да ги изложам разликите меѓу симулирањето и искуствата од стварноста:

Уште еден особено нереален елемент кај некои стратегиски игри како „Ерата на империите” е изградбата на светско чудо (build wonder) – најчесто огромни градби како пирамидите или вавилонската кула, што доведува до брза победа. Во реалноста, ваквите проекти се прескапи и со премал ефект наспроти изградбата и јакнењето на капацитетот на целиот економско-општествен систем: земјоделство, стопанство, наука, образование и одбрана.

Следи пример како изгледаат архитектонските чуда во гореспоменатата игра (Age of Empires).

Во играта, при стандардни услови, ако чудото го изградиш и не дозволиш да ти го уништат извесен период, победуваш. Историски гледано, без разлика дали во земјата имало светски чуда или не, подобро организирани непријатели успевале да ги победат градителите или нивните потомци и по потреба да си ги присвојат или уништат зградите. Луѓето, а не градбите се фактор за победа. Жал ми е што е така, но: нели ви реков.

21 February 2010

Најсубверзивниот наслов годинава

Заглавието на текстов од насловната страница на Дневник од пред некој ден има толку многу нивоа на значење што поттикнуваат на размислување што ми е страв да почнам да ги читам сите:

Ми текна на ова пред малку, кога преку Пинг дознав дека денешната емисија Ние ќе ја обработува темава.

За општа култура, запознајте се со еден поим од областа на христијанството: симонија. Ќе ви треба ако се интересирате за јавните муабети во Македонија.

(Провери да не има коментари на верзијата на написов на Блогерај.)

08 February 2010

Скопје 2014: Што е ова?

Фоткава ја земав од приказот на Мастер планот Скопје 2014 кај Зорив, па го истакнав делот за кој никој досега ништо не спомена, а си стои. Знае ли некој што е ова?

skopje-brandenburg

Мене ме асоцира на скулптурата на врвот на Брандербуршката порта. Штета што планов не е објавен и во 3Д-формат па со некој енџин да може да се шетаме низ него и да ги осознаеме сите детали кои скапо ќе не чинат и во потсмев и во пари.

Иако изгледа сеедно, оти нашиве властодршци ја имитираат Грција и во однос на јавните дебати на принципот „ни се може“. Како граѓани сме ставени пред свршен чин може само да си лаеме, додека оние што имаат моќ (власт) може да прават што сакаат без разлика на права или обврски. Имитирањето е највисок облик на обожување, меѓу другите има запишано и Ди Браун.

Многу „се изненадив“ (!) кога од некои уметници блиски до власта чув дека по сепак решиле храбро да го поддржат планот на режимот. Некои од нив никој не ги прашал, нити сакале да отвораат такви жешки теми од порано. Од маркетиншки аспект многу е интересен успехот во регрутацијата на секакви профили поддржувачи.

Попатно, со што заслужил приватниот бренд JVC да се рекламира преку клипови платени со јавни пари?

Неколку мислења на темава:

Чув дека доказ за уметничката издржаност на „Куќата на Мајка Тереза“ било што ја посетиле неколку десетици илјади луѓе (бројноста како критериум?). Ако ставиме ролеркоустер или банџи на плоштад, сигурно ќе бидат уште попосетени. И додека Луна-паркот во парк скапува, неколку корисни линкови за споредба

07 February 2010

Биографија на Никола Тесла (документарен филм на хрватски)

Документарниов филм за Никола Тесла поставен на Јутјуб потекнува од Хрватската радио телевизија. За цитатите, гласот на Тесла го позајмува Раде Шербеџија, кој го глумеше херојскиот гик и во биографската играна серија, една од најдобрите во бивша Југославија.