Блекаут

24 November 2009

Тамифлу во Македонија е поскап од Бугарија и Хрватска

Поттикнат од веста дека во македонските аптеки лекот тамифлу чини 1990 денари, се распрашав колку е во Хрватска и во Бугарија, за споредба. Тамошни пријатели заокружено ми рекоа дека е 206 куни, односно 38 лева.

Значи без да навлегуваме во неговата ефикасност и оспореност, додека во

  • Македонија леков се продава за 34 евра,
  • во Хрватска цената е 29 евра,
  • а во Бугарија чини 20 евра.

скоро 5, односно 14 евра поефтино.

Недајбоже еден човек во дадена средина да се разболи, па да треба превентивно да се купува за цело семејство или што знам, работна организација - за луѓето што биле во контакт со него. За секое такво купување оди маржа (= чист профит) за 5 евра поголема од малопродажната цена во држава што има двојно поголем бруто домашен производ по глава на жител.

За соседната членка на ЕУ испаѓа ич муабет да не праиме, тие имаат 14 евра поефтин лек, а сепак многу поголем БДП по глава на жител од нас. Дефинитивно непропорционално.

(Според ЦИА, GDP per capita за Хрватска е $18.400, за Бугарија е $12.900 а за Македонија $9.100)

Па не е фер! И греота е.

16 November 2009

Интернетот како македонско море

Следните изјави од двајца македонски политичари од нaчелно спротивставени опции укажуваат на потенцијал за постигнување нацеионален консензус околу едно прашање.

Претседателот Ѓорѓе Иванов
(2009):
„Денес морето не е вода, туку интернет и авиопревоз. Некој се обидувал Македонија да ја држи како Спарта, долги години тука имаше најскап интернет и најскап авиопревоз. Можноста Македонија да се развие, да има богати луѓе е само да има евтин интернет и евтин авиопревоз.“
Пратеникот Јани Макрадули (2006) преку запис на Волан:
„Интернетот ни е потребен како едно море; токму заради тоа што Македонија нема излез на море, мислиме дека Интернетот за нас претставува море и отворена можност за многу промени во економијата како и за нов економски развој во нашата земја.“
Освен за пристапувањето кон ЕУ и НАТО, едно од ретките прашање за кое и позицијата и опозицијата во Македонија имаат искажано недвосмислена декларативна поддршка е развојот на информатичко општество. Пример за ова е донесувањето на Националната стратегија за развој на информатичко општество (2005) чија изработка опфаќаше вклучување на сите заинтересирани страни и на сите нивоа.

Корисен текст за споредба: Bruce Sterling – Nets and Jets (Wired, 2008).

Инаку, срамота е што Скопје нема обезбедено јавен превоз до и од аеродромот, од причина рекет за таксисти. Кога тоа и го кажав на колешка од Романија, се зачуди што сеуште сме на тоа ниво на корупција, оти градот со пуштање на неколку автобуси да кружат може многу да заработи.

А од страна на корисниците, нели звучи бедно што патниците се приморани да плаќаат по 15-20 евра за такси во еден правец („официјална“ цена, без пријатели, зависи како ќе те пресечат ако те начекаат на излегување), во споредба со Берлин каде што цената на превоз од аеродром до центар е 2,1 евро, или макар со Барселона каде што чини 8 евра. Во Берлин автобуси до аеродромот Тегел се дел од редовна градска линија и одат буквално на секои 10 минути.


PS
Спарта не била баш изолирана, иако Атина била пофокусирана на инвестирање во поморството и имала најсилна флота. Спарта имала најсилна пешадија, но имала и флота и сојузници со флоти и на крај и победила во Пелопонеската војна.

07 November 2009

Лавот наспроти орелот (на грбовите на Европа и околина)

Како прилог во децениската расправа во врска со грбот на Македонија, еве една мала графичка анализа за европските искуства. На мапава со разни бои ги обележав државите што имаат разно-разни животни на грбовите, со посебен осврт на лавови и орли во разни облици.

Кликнете на сликата за поголема и попрецизна верзија.

Како извор ја користев Википедија, и тоа написите:
Интересна тема за истражување е и кои се животни и предмети се присутни на грбовите низ целиот свет (на пример ниедна држава нема ној, ама две имаат калашников), но за тоа во друга пригода. Или, некој друг.

Забелешка: По забелешки на читателите во групата „лав И орел“ ги додадов и Црна Гора и Романија, на чив грб има и други животни.

03 November 2009

Нова авантура на Општина Бутел на интернет

Веројатно веќе знаете дека МАРНет го има затворено веб-сајтот opstinabutel.gov.mk како дел од акцијата за потсетување на тие што не платиле претплата. Изгледа дека Општина Бутел од претходно се откажале од МК домен, туку уште во март решиле да се изградат нов сајт со странски домен резервиран за комерцијални компании (opstinabutel.com).


Покрај дизајнот од рана 1996, сосе застарени кирилични фонтови и гифчиња и триста тракатанци, она што им упадна в очи на читатели на блогов е англиската верзија на сајтот на Бутел. Добронамерно се обиделе да им пишат со цел да им понудат помош, ама пораката по е-пошта им се вратила поради преполнета квота. Цитат:
Dear co-citizens and others why viewed this pages,

I�m honor do you presents Web pages of Municipality of Butel. This is one of ten municipality of City Skopje, capital of Republic of Macedonia. Municipality have 36 514 habitants, majority of peoples is Macedonian and have most ethnics minority (Albanian, Turks, Serbs, Montenegrins, Boshnjaks, Rom, Valhi and others).

This Web pages I presents first time and their bee my satisfaction of first mayor of Municipality. March 16, 2005.

My primary principal is excellent Municipality and good satisfaction of people.

Information below and next of pages presents my Municipality and peoples, history, industry, tourisms, projects, infrastructure, urbanism and communal services, statistics, financial report of municipality and many more�

Its Time to test of cites, coming very soon� please bee patients.

Yours truly,
Mayor, Petre Latinovski

Иако постои можност дека се работи за кражба на идентитетот на општината, односно лажно претставување и дека тој сајт го има објавено некое неовластено лице, во податоците за регистрирање како официјален сопственик фигурира токму општината.

02 November 2009

Сакам пастрмка на новиот грб

Предлог за нов грб на Република Македонија Тукушто се зачленив во нова група на Фејсбук „Сакам пастрмка на новиот грб“ оти ме освои нејзината обединувачка порака што гарантира уште мноогу победи за Македонија:

Охридската пастрмка е редок вид на риба, која го прави Охридското езеро уникатно, а со тоа и Република Македонија.
Неа ја посакуваат сите граѓани на Македонија, независно на полот, возраста и етничката припадност.
Се бориме за нејзина заштита, а сега ќе се бориме да ја има и на државниот грб на Република Македонија.

Ако користите Фејсбук, придружете се. Особено ако ви е гајле за пастрмката.