Блекаут

10 October 2016

Анджеј Вајда и „Човекот од железо“

Денес дознав дека починал полскиот режисер Анджеј Вајда (1926-2016), чии филмови ми оставија голем впечаток како дете, особено „Каналот“, за антифашистичкото востание во Варшава 1944.

Една епизода од неговиот живот ми се чини особено важна како поука за уметниците во време на турбулентни премрежја и тоталитарни тенденции.

Помалку од година дена после првиот голем штрајк на движењето „Солидарност“ (1980), Анджеј Вајда го има направено филмот „Човек од железо“ (1981) кој набргу по објавувањето, со заострувањето на диктатурата, бил забранет во Полска.

Плакати за „Човек од железо“ на француски, српски и полски.


Филмот добил „Златна палма“ на Фестивалот во Кан истата година. Наградата се чува во музејот на „Солидарност“ во Гданск, заедно со плакати за филмот од целиот свет, меѓу кои и од СФРЈ.

„Златната палма“ доделена на Анджеј Вајда за „Човек од железо“ во 1981.