Блекаут

31 December 2009

Кои НВО добија пари од Буџетот на РМ за 2009

За постов е закачена одлуката на Владата на РМ (ПДФ) со која се врши распределба на 11.870.000 денари од планираните средства во Буџетот на Република Македонија за 2009 година, раздел 040.01-Влада на Република Македонија, Потпрограма 10-Администрација, ставка 463-Трансфер до невладини организации, наменети за финансирање на програмските активности на здруженијата на граѓани и фондации.

Да ви се најде ако ве интересира, оти ваквите податоци сеуште ги нема ниту на официјалниот веб-сајт на Владата на РМ (неажуриран од летоска), ниту на посвежиот сајт од Секретаријатот за европски прашања.

ФајлТежина
ODLUKA_ZA_RASPREDELBA_NA_SREDSTVA_OD_BUXETOT_NA_RM_ZA_2009.pdf222.98 KB

28 December 2009

Како се поставува копче од Пинг во темплејт од Блогер

Ова упатство се заснова на постот од Антонио Лупети за поставување копче од Диг во Блогер (анг).

Отворете го темплејтот во Блогер (Layout/Edit HTML) и одберете ја опцијата Expand Widget Templates, потоа во кодот најдете ја следната линија:
...<data:post.body/>...
Потоа додадете го кодот за копче пред линијата во која е <data:post.body/>, на пример вака:
<!-- Ping.mk -->
<div style='float:right; margin-left:10px;'>

<script type='text/javascript'>reddit_title='<data:post.title/>'</script>

<script type='text/javascript'>reddit_url='<data:post.url/>'</script>

<script src='http://r.ping.mk/button.js?t=2' type='text/javascript'>
</script>
</div>
<!-- /Ping.mk -->

<data:post.body/>

Кодот може да го менувате според вашите потреби, а копчињата може да ги прилагодите и на шемата на бои од блогот.

Пинг нуди и виџети кои може да ги додадете во блогролот.
.

8 дена кулук за буричкање по ѓубре

Пред некој ден го чув следното: имало сообраќајка во една уличка во Карпош и се собрале луѓе и полиција. Во близина имало ѓубре и дошол некој сиромашен човек со точак да рециклира нешто од него. Еден од полицајците веднаш му пришол и му понудил или да плати 50 евра казна или да оди на 8 дена принудна работа.

Е сега, не ми е јасно како со овие опции државата ги решава проблемите на најсиромашните, кои се принудени да копаат по ѓубре. Кај немаат за јадење, уште треба да трошат денови што би ги искористиле да заработат барем нешто на кулучење.