Блекаут

19 March 2012

Меѓународна поддршка за Маршот за мир

Една форма на поддршка за Маршот за мир кој се одржа во Скопје минатата сабота беше преку преводи на текстовите поврзани со него од страна на волонтерите на мрежата Глобал војсис.
Првиот пост, во кој се содржеше и најавата, до сега пренесен на 14 јазици. Основната верзија е англиската.
македонски · Македонија: Марш за мир во сабота, 17 март
албански (Shqip) · Maqedonia: Marsh i paqes të shtunën më 17 mars
унгарски (Magyar) · Macedónia: Békemenet a gyűlölet ellen március 17-én
германски (Deutsch) · Mazedonien: Friedensmarsch für Samstag, 17. März, geplant
француски (Français) · Macédoine : Manifestation pour la paix et contre la xénophobie montante le samedi 17 mars
шведски (Svenska) · Makedonien: Fredsmarch planerad till lördagen den 17 mars
шпански (Español) · Macedonia: Marcha por la Paz programada para el sábado 17 de marzo
холандски (Nederlands) · Macedonië: Vredesmars gepland op zaterdag 17 maart
италијански (Italiano) · Macedonia: marcia della pace a sostegno della società multietnica
малагашки (Malagasy) · Makedonia: Diabe Ho An’ny Fandriampahalemana Nokarakaraina Hatao Ny Sabotsy 17 Martsa
бугарски (Български) · Македония: Марш за мир
српски (srpski) · Makedinija: “Marš za mir” zakazan za subotu 17. marta
турски (Türkçe) · Makedonya: Barış Yürüyüşü, 17 Mart 2012 – Cumartesi
англиски (English) · Macedonia: March for Peace Scheduled for Saturday, March 17
6990866581_433223258c
Маршот за мир на бул. Илинден. Фото: Ванчо Џамбаски, под
Криејтив комонс наведи извор-некомерцијално-сподели под исти услови

Вториот пост исто така беше преведуван, ама во помала мерка.
шпански (Español) · Macedonia: Marcha por la paz – Entusiasmo y controversia
македонски · Македонија: Марш за мирот – ентузијазам и контроверзии
англиски (English) · Macedonia: Peace March – Enthusiasm, Controversy
холандски (Nederlands) · Macedonië: Vredesmars - enthousiasme en controverse
Ќе следат и уште написи, а веројатно и преводи, на истата тема…

06 March 2012

„Девојчето што бере тутун“ меѓу традицијата и современието

Вечерва на Вечери на женски права се прикажува филмот „Девојчето што бере тутун“ на Билјана Гарванлиева, снимен во с. Коџалија и Радовиш.

Следи дискусија за можностите и перспективите на младите жени заробени помеѓу традицијата и современието на која ќе учествуваат Билјана Гарванлиева, Кристина Хаџи-Василева и Артан Садику.

Почеток од 19.00 ч, кино „Фросина“, влез слободен.