Блекаут

31 May 2017

Рушењето на Скопје 2014 ќе отвори нови работни места

Некој сакал да владее мафија што нема да оди на робија.

Рушењето на #Скопје2014 ќе го поттикне туризмот, ќе овозможи нови приходи за државата и граѓаните, како и отворање нови работни места.

Германците до ден денес, скоро три децении по рушењето на Берлинскиот ѕид, продаваат негови парчиња како сувенири. Со сертификат за автентичност - и не се баш ефтини. 

Пресметајте колку само сувенири ќе се направат со материјалот од градбите кои ја симболизираат корупцијата и аздисаноста на режимот на Груевски! А сертификатите да ги потпишуваат токму лицата за кои ќе се докаже дека биле дел од коруптивната шема. Како дел од нивните затворски казни да се вработат во сувернирниците, со своја рака да ги даваат на муштериите. Парче стиропор чиј материјал не вреди ни денар, но со сертификат за автентичност потпишан лично од Груевски ќе може да се продава за мин. 10 евра - колекционерски примерок.

За преместување споменици, нека се направи референдум на ниво на држава. На гласачкото ливче нека се наредат сите споменици, со нивната цена на чинење, одржување и преместување. Секој граѓанин нека има можност да одбере под а, б, в (како на екстерно) дали сака споменикот да се уништи, да се пренесе во неговата општина (за Центар да останат кај што се) или пак да се пренесе во посебен парк како што имаат направено Унгарците. Тие најзабеганите споменици од комунизмот ги имаат ставено во ткн. Мементо парк, кој сега претставува една од туристичките атракции на Будимпешта. Еве на пример, во Пеленица, Дељадровце - таму ионака ги носат децата на екскурзии. Нека заживее руралната средина, ќе се направи инфраструктура да го прими напловот и на странски туристи.

Само прекинувањето на трошењето за одржување, поправки на фушерајот, ангажирање на СГС и слични фирми да ги чуваат, струја, вода, кмичење на костимирани млади лица, чистење измет од птици ќе ни заштеди стотици илјади евра од #нашитеПари годишно.

А најважно е, како што рече Југослав, симболичкиот аспект. Присуството на спомениците, како и незаконски направените графити со имиња на политички партии, создаваат впечаток на моќ на нивните автори. Скопје 2014 е симбол на моќта на ВМРО да прават што сакаат.

СДСМ и коалицијата мора да сфатат дека потценувањето на историското и симболичкото овозможи ВМРО-ДПМНЕ да го пополнат тој простор. Но не смее да ги имитираат и да се подлизуваат на нивните гласачи. Ако стварно сакаат да се смени нешто, и да спречат одлив на нови 5 милијарди евра од џебовите на нашите деца и внуци, рушењето на Скопје 2014 е прва превентивна мерка за спречување на враќањето на груевистите или некаква нивна копија.

Мора да се направи темелна ревизија и _сите_ градби за кои ќе се докаже и трошка корупција да се отстранат. Оти во спротивно се легитимира корупцијата. Да, ќе чини пари, но ќе платиме многу поскапа цена ако на финта АПП (ako prođe - prođe) се остави да тлее популизмот и евентуално да се врати.

Има многу начини да се заштеди. Градежните фирми за кои ќе се докаже дека биле вклучени во коруптивни зделки да може да го вратат дел од долгот во натура, преку обезбедување услуги за рушење на нивни трошок.

Важен е и аспектот на безбедноста. Колку од зградите се без технички прием, или на принцип АПП? Дали барокните фасади се запалливи? Во Баку, Азербеџан, каде исто така диктаторот „разубавува“ има многу пожари баш поради новите фасади. Дали во сите згради се почитувани правила за заштита? На пример тесната зграда врз паркчето до Бристол нема степеници, само лифтови. Како е предвидено да се симнуваат луѓето од горните катови во случај на пожар или земјотрес? Колку зградите изградени во заштитниот појас на Вардар и во неговото корито ја зголемуваат опасноста од поплави?

Наша должност како родители и старатели е да ја намалиме можноста нашите деца да ги тргаат нашите маки или да се изложени на уште поголеми ризици.

Ако се согласувате, споделете го постов и при тоа тагнете ги вашите френдови што се политичари, пратеници, јавни личности.

21 May 2017

„Приказната на робинката“ (односно слугинката) од Маргарет Атвуд во МакедонијаДали знаевте дека на ХБО (HBO Makedonija) може да ја гледате телевизиската адаптација на „Приказната на робинката“* од Маргарет Атвуд**?

  Првата епизода е многу ветувачка. Се работи за еден вид десничарска утопија во која секој си го знае местото, а нема место за неистомисленици, ЛГБТ-луѓе и научници. Примарна улога на жените е да им служат на мажите и да раѓаат деца. Нешто како крајна фаза на груевизмот, откако би постигнале апсолутна власт. Особено интересен беше описот на претворањето на жртвите на системот во соучесници, преку канализирање на нивната негативна енергија (страв, омраза, фрустрации) со присилување да учествуваат во линчување на „непријатели“.Сите досегашни епизоди ги има во видеотека. Препорачувам гледање во женско друштво и со разговор околу импликациите, особено за родители со ќерки.

Книгата е од 1985. a кај нас е преведена во 2016. Го немам прочитано македонскиот превод, ако сте го прочитале кажете дали е квалитетен.

Атвуд беше минатата година во Македонија, на Струшките вечери на поезијата, но ниту имаше најава што ќе овозможи поврзување со локалната заедница љубители на научна фантастика, ниту видов некаква јавна дискусија за поврзување на нејзиното најпознато дело со современиот македонски контекст...

За преводот на насловот

* Оригиналниот наслов е „Handmaiden's tale“. Зборот хендмејден е поблага форма на робинка, кај нас низ историјата почесто се преведувал како слугинка (слушкиња на српски) и се однесува на лице кое е како лична помошничка (personal assistant) на господарка. Не секогаш биле робинки, на пример во случај на кралици ваква улога вршеле благороднички - дворски дами. Во машка форма, на пример, во „Господар на прстените“ таква улога ја има Сем кон Фродо. Модерна алтернатива е дури и куќна помошничка.

Со оглед на тоа што зборот во делото на Атвуд е пренесен во библиска смисла, како референца на користење слугинки/робинки како сурогат мајки во ситуации кога господарката (првата жена на господарот) не може да роди деца, можеби преведувачите требало прво да видат како е преведено во Библијата на македонски. Таму зборот е „слугинка“.

Споредете со Стар завет, Прва книга Мојсеева (Битие), 16.3.: 
„И така, откако Аврам преседе десет години во земјата Хананска, Сара, жената Аврамова, ја зеде слугинката своја, Египтјанката Агара, и му ја даде на мажот свој Аврама за жена.“