Блекаут

21 August 2019

Поддршката за СЈО не значи приврзаност кон идоли, туку кон идеали

Држава е збир од институции, а секоја институција е многу повеќе од збирот на поединците што работат во нив.

Можеби авторитарните личности на кои им е страв да живеат без да бидат дел од нечив култ на личноста не може да сфатат дека поентата на #ШаренаРеволуција не беше создавање нов идол (наспроти ткн. „Пастирот“ ), туку поддршка на мисијата на #СЈО како институција која е дел од борбата за владеење на правдата и законите.

Таа поддршка за воведување праведен систем не зависеше и не зависи од тоа кои личности во даден момент ја претставуваат институцијата. Не зависеше и од фактот што 2015 г. изборот на раководителка беше направен од политичките партии (со гласови и на СДСМ и на предлог од ВМРО-ДПМНЕ и поддршка на Груевски), наспроти други кандидати и низа несовршености.

Затоа прилично глупо изгледа кога поддржувачите на режимот на Груевски се ситат со покажување слики од маичките со симболот - лого со трите фигури на обвинителки од СЈО, или пароли од некогашните демонстрации за поддршка. Ја промашуваат темата.

Поддршката за СЈО не значи приврзаност кон идоли, туку кон идеали.

Затоа пролетта 2016 година десетици илјади луѓе по своја волја застанаа зад вработените во СЈО, како јавни службеници кои го застапуваат јавниот интерес. При што никој од учесниците во протестите не си замислуваше да ги подига на пиедестал како некакви божици, како што тоа го прават партиските послушници со своите идоли.

Поентата на Шарената Револуција беше и е дека никој не смее да биде над законот, да престане неказнивоста.

Ако некоја индивидуа која што во даден момент имала улога на симбол на доброто, докаже дека не го заслужува тоа место во јавноста, дека ја има злоупотребено довербата, очекувано и обврзно и нормално е да си ги сноси последиците, па ако кршела закони да биде предмет на соодветна постапка: истрага, апсење, судење и соодветна казна.

Тука е разликата меѓу шарените револуционери и груевистите од сите бои - во сфаќањето дека никој не е незаменлив или недопирлив.

Дека сите граѓани имаат еднакви права и должности и државните функционери не се ништо подобри, ниту полоши (презумпција на невиност) од сите други луѓе. Дека се избрани да одработат одредена работа, која е подложна на оценка од нивниот работодавец - граѓаните.

Верувам дека на многу од посиромашните поддржувачи на Н.Г. не им е баш по кеиф што „лидерот“ избега во Будимпешта и на забави со порно ѕвезди ги троши украдените народни пари (кои се и нивни), што можеби обвинетите криминалци какао С.М. и О.К. можеле да наместат и/или корумпираат разни личности (и со нивните пари) за да го саботираат судството. Ама понекогаш гордоста е грда работа, ги тера луѓето да се прават дека се непогрешливи (иако токму тие биле измамените од партиската пропаганда) и затоа да прифаќаат работи кои се и против општиот и против нивниот долгорочен интерес. Оти оваа држава ќе биде добро место за живеење и за нив само ако биде јасно дека сите се еднакви пред законот.

Ама немам чуено ниту еден поддржувач на СЈО да жали дека и К.Ј. (ако е виновна) наместо во притвор требало да биде прошверцувана сосе парите (и мебелот?) до Будимпешта во гепек. Бидејќи нивната лојалност не е кон мафијаш што се дограбил до политичка функција и злоупотребил државни ресурси за да ги им ги купи душите, туку е лојалност кон идеалите на правда и владеење на законот која не може да се купи ни со пари, ни со вработувања, ни со тендери, ни со други привилегии. И сметаат дека секој што ја изневерил таа лојалност заслужува соодветна законска постапка. Толку. Секој е заменлив.