Блекаут

24 January 2014

Се сеќавате на стрипот Максмагнус (Maxmagnus)?


Овој „помал брат“ на Алан Форд имаше само 25 епизоди, полни со гротескна критика на политичката корупција претставена преку ликовите на кралот Максмагнус, неговиот министер за финансии (кој подоцна ќе ја преземе власта) и низата незаборавни лумпенпролетерски фаци како Лопов Дрпига, револуционерниот демагог Четворооки, пензионерите што ќе ги пратат на бања...

Ако ви треба лектира по политикологија, сите епизоди, скенирани, се достапни овде
(на хрватски): http://striputopija.blogspot.com/p/maxmagnus.html

Maxmagnus br. 1 Bio jednom jedan kralj
Насловната страница од првата епизода.