Блекаут

08 November 2015

Рисот е едно од ретките преживеани предисториски животни

Рисот е еден од ретките европски животински видови што има „преживеано“ од предисторијата до денес... Тоа што во Македонија сè уште имаме зачувано неколку живи единки е неизмерно богатство не само за државата, туку за планетата.

Препариран рис.

На тоа ме потсети посетата на изложбата за неандерталците во Музејот на Нормандија во Каен, со одлични реконструкции.Препарирани лав, мамут и рогови од џиновски елен (megaloceros).

Препарирана куна, рунест носорог и рис.
Можеби не може да ги вратиме меѓу нас мамутите, пештерските лавови, џиновските елени и рунестите носорози, но рисовите не се истребени. А ги истребуваме ако им го земаме животниот простор.

Затоа ги поддржувам напорите на Охрид С.О.С., да го зачуваат биодиверзитетот во ‪‎Македонија‬, и препорачувам да ги споделувате нивните содржини што е можно повеќе, како на Фејсбук така и на Твитер.

Прв чекор во борбата против узурпацијата на нашите национални паркови, како Маврово и Галичица, е да се зборува повеќе за тоа.

Ве молиме, не ги пипајте животните!