Блекаут

26 March 2010

Грција: Статуа на Александар „од 7 милиони евра“

Пред десетина дена грчката полиција кај Кавала фатила двајца нивни државјани кои се обидувале да продадат на црно еден куп археолошки артефакти, меѓу кои и досега невидена бронзена статуа на Александар Македонски (англиски) за која се шпекулира дека е дело на прочуениот Лисип (српски).

Криумчарите наводно барале 7 милиони евра за статуата, а се обиделе да ја продадат цели година дена. Ако се потврди веродостојноста на претпоставките, случајов може да биде многу интересен, оти сите зачувани претстави на ликот на оваа историска личност се направени по неговата смрт.

Секако, тешко е да се очекува дека може да се добие конечна „најточна“ претстава за ликот, оти и самиот Александар бил свесен за пропагандата вредност на креирање имиџ преку статуи со идеални пропорции. Дури и Римјаните, кои биле многу по реализмот при прикажување ликови на претците, за статуите на царевите отстапувале од традицијата и ги претставувале поубави, позгодни, помажествени, помлади, повити…

Како и да е, веројатно ова овде го читате за првпат, оти колку што може да видам ниеден македонски медиум ја нема пренесено оваа вест, во екот на муабети за истории, статуи, Грции, Македонии итн. Нејќат или не можат?

10 March 2010

Како интернетот ти го сменил животот?

Можеби ќе ви биде забавно да се придружите кон одговарањето на прашањето од насловов, поставено од ББЦ како дел од одбележувањето на 20-годишнината на интернет како Суперсила.

Свои одговори веќе понудија:

Би било супер ако и вие објавите пост со вашето видување за тоа како интернет ви го сменил животот.

Планирам извадоци од таквите постови да презентирам преку скорешен напис на Глобал војсис онлајн, па известете ме преку коментар или приватна порака за линкот.

09 March 2010

Античко оро

„Античко оро“ во изведба на некое КУД „Никола Карев“ од Австралија се шири како чума на потсмевот по Фејсбук.

Зар не гледаат дека ваквите очигледни, новокомпонирани „народни“ „обичаи“ директно влијаат на нарушување на имиџот за исконското потекло на етничкото македонско наследство.

Барем пластичните костими и реквизити им изгледаат подобро од оние на роднокрајната фушерајска фаланга што ги пречека Хунзите.

01 March 2010

Пинг за промоција на блогерски содржини

ping-baner-za-okno2Драги колеги блогери и блогерки,

Веројатно веќе знаете за агрегаторот на македонски е-содржини Пинг, чија цел е да помогне што повеќе луѓе да имаат можност да ги прочитаат интересни и корисни написи од најразлични области.

1. За да се овозможи блогерите што подобро да го искористат Пинг, во Метаморфозис планираме да организираме средби со цел презентација и куса обука за користење. Ако има заинтересирани ве молам пишете ми директно, да може направиме распоред за најпогодни термини.

2. Пинг овозможува поврзувања на принцип на Web 2.0, преку поставување копчиња и виџети на вашите сајтови. Тие може да се подесат така што посетителите без да го напуштаат вашот блог да може да видат дали се гласани вашите постови и да на лице место да гласаат за нив (ако се логирани претходно или во друг таб).

Доколку го користите Блогспот или Вордпрес на независна платформа, овие линкови со поконкретни упатства кје ви бидат од полза. Се надевам дека наскоро ќе може да се уреди и вклучување виџет за Пинг во листата на одобрени плагини на Блогерај.

3. Пинг ги користи фидовите од категориите на Блогерај за да презентира што има ново во дадени области (групи), како и фидови од неколку десетици блогови што не се на Блогерај, особено оние што се на одредена тема па лесно е да се насочат во посебна група/заедница. Во моментов има над 250 активни фидови.

Идејата е да се овозможи што поточна категоризација, оти и самите посетители на Пинг откако ќе се логираат имаат право да одберат кои групи да не ги гледаат, па затоа во интерес на промоцијата на нови линкови е тие да бидат што подобро категоризирани.

Арно ама, ако не користите категории или ваиот фид не е вклучен, пишете ми или пријавете го самите (таб/јазиче: извор).

Сите линкови што се автоматски собрани од фидовите се појавуваат во делот НОВИ: СИТЕ, но за да се избегне спамирање само ако некој гласа за нив – значи побудиле интерес на некој член – одат во другите листи, па се појавуваат на насловна.