Блекаут

31 March 2011

Листата на УНЕСКО за културно наследство

Го разгледувам сервисот ТаргетМеп и наидов на една интересна мапа, за број на членови на  листата на светско културно наследство на УНЕСКО по земја. (Има опција за вметнување во код, па ја испитувам како функционира на разни платформи.)За нашата суета, не е лошо да се спореди Мaкедонија, која има 1 член на листата, со други земји.

30 March 2011

Најкоментирани написи за Македонија на Глобал војсис

Ми се виде интересно да ѕирнам кои написи за Македонија што во последниве неколку години биле објавени на Глобал војсис онлајн се најкоментирани. И тоа на „главната“ англиска верзија, што ја читаат луѓе од цел свет и служи како основа за преведување на разни јазици, меѓу кои и македонскиот и албанскиот.
Наслов Коментари

Macedonia: Bloggers Discuss NATO Summit and Greece 96
Macedonia: Bloggers Emphasize Need for Open Communication with Greece 38
Macedonia: Online Rebellion Against “Skopje 2014″ Plan 28
The Balkans: “Whose is This Song?” 16
Macedonia: Violent Inter-Ethnic Incident on Skopje Fortress 14
Macedonia: Student Protest Ends in Violence 13
Macedonia: Alexander the Great as Media Bait 11
Macedonia Timeless 8
The Balkans: Byzantine Nostalgia 6
Macedonia: Grassroots Effort to Preserve Folk Music Online 5
Macedonia: Early Elections Imminent, Date Uncertain 5
Macedonia: Sakura – Cherry Blossom Cebration in Skopje 5