Блекаут

31 July 2003

Како си поминав на Терминатор 3

Мене Матрикс 2 ептен ми беше тапа, и тајно се надевав дека барем Т3 кје понуди нешто ново, па ме разочара што имаа копирано Матрикс финти, од Шварценегер што застана во Киану-поза со новите наочарчиња, до коли и камиони што летаат во воздух при брканица на автопат (тоа го има и во најавата на "Бед бојз два", Матрикс им е на цел Холивуд како коловодец), бесмислените тепачки, до целото промовирање на тема судбина, неизбежна иднина и победа на моќните и зли машини. (Колку роматнично!)

Т-серијалот беше пооптимистичен дури и во времето на најголема технофобија. Т1 (1984) беше баш на нејзиниот врв (појавата на персоналните компјутери по домовите), ама пак имаше акцент на човечката способност да се снајде и најде решенија. Ова Т-ројкава беше тотален блек-аут: не вреди да се бориш, што и да праиш, помоќните од тебе кје го свртат во твоја корист. Затоа плаши се и криј се ко ставор! Исто ко Матрикхс.

Имаше и неколку поарни моменти: во Т3 не беше промовирана „афирматив екшн“ расната квота, за разлика во Матрикс 2 светот. Русокоса убавица (можеа да направат подобар филм само со неа како се шетка, ем ќе ушпараа на специјални ефекти ). Смешките на тема на претходните филмови (и очилата со ѕвездички), благата иронија - за што М се има покажано прилично неспособен.

Инаку, тие Матриксовците ме нервира што се обидуваат да го надуваат својот „концепт“ во некаква „филозофија“, па дури имаат и таква секција на официјалниот сајт, а богами имаат и стрипчиња (моќно оружје ;-)) со „бекграунд“ приказни. Според мене, суштина на нивниот концепт е маркетиншка сондажа на пазарот во САД (огромен број на христијански фундаменталисти) и затоа имаат вметнато библиски „асоцијации“ во „приказната“.

PS
Т и М муабети од Ружица и Трендо.

No comments: