Блекаут

24 November 2013

Бозата и ќебапите во Сараево

Во споредба со скопската (од „Апче“ како репер), сараевската боза е со посветла боја, со наклонетост кон жолта.  Вкусот е малце покиселкаст, не оди во насока на оној пченкарен заостанат вкус во задниот дел на устата како бугарската. По текстура е слична, но не толку густа. Цена на чаша што кај нас се вика средна е 1,5 марки - околу 0,75 евра.

Боза во Башчаршија
Сараевските ќебапи се прилично слични на скопските. Најпозната ќебапчилница е „Жељо“ во Башчаршија, а наводно е и најскапа. Работниот народ од тој крај јаде во други - ги има многу во околината, иако во нив и ќебапчињата биле нешто помали.

Надвор од Башчаршија, најпрепорачлива е кебапчилницата „Змај“, веднаш до Железничката станица. Цена за десет ќебапи со лепиња и кромид и јогурт (локален обичај) е 7 марки, односно 3,5 евра.

Ќебапи во лепиња со кромид и јогурт во „Змај“

No comments: