Блекаут

06 November 2007

Почит за ѓубреџиите (на патот кон ЕУ)

На фотографијава е полица со играчки од продавница во Ајндховен, Холандија. Ми се виде интересно што два од трите најдобри европски брендови за играчки во вид на човечиња, Плејмобил и Лего, во својот асортиман имаат вклучено ѓубреџии.


О, како и третиот, Папо, и тие два имаат и играчки на секакви други теми, од природонаучни, преку историски до научнофантастични. Она што ме импресионира е дека се застапени и секојдневните професии, со ликови меѓу кои има и жени и деца, овозможувајќи им на децата да здобијат далеку пошироки воспитни придобивки.

На времето (околу 1979 г. кога имав пет години) во Македонија беа достапни Плеј-биг, згаснатиот конкурент на Плејмобил, кои одеа со сличен пристап - се сеќавам дека имав работник на патишта (сосе крамп, флуересцентно пончо и оној конус за сигнализација). Сметам дека би било од национален интерес на децата на Македонија да им се овозможи пристап кон ваквите егалитаристички играчки, наместо само такви кои служат за романтичарско-милитаристичко индоктринирање.

No comments: