Блекаут

07 November 2009

Лавот наспроти орелот (на грбовите на Европа и околина)

Како прилог во децениската расправа во врска со грбот на Македонија, еве една мала графичка анализа за европските искуства. На мапава со разни бои ги обележав државите што имаат разно-разни животни на грбовите, со посебен осврт на лавови и орли во разни облици.

Кликнете на сликата за поголема и попрецизна верзија.

Како извор ја користев Википедија, и тоа написите:
Интересна тема за истражување е и кои се животни и предмети се присутни на грбовите низ целиот свет (на пример ниедна држава нема ној, ама две имаат калашников), но за тоа во друга пригода. Или, некој друг.

Забелешка: По забелешки на читателите во групата „лав И орел“ ги додадов и Црна Гора и Романија, на чив грб има и други животни.

1 comment:

А said...

Интересна статија Развигор, само една исправка: Грбот на Црна Гора е не само со орел туку и со лав. Позз