Блекаут

25 December 2010

Промоција на книгата „Лицата на невидливиот град“

Денес (сабота 25.12.2010) во 20 часот во ГЕМ-клубот (Менада во Стара чаршија) ќе биде одржана промоција на книгата „Лицата на невидливиот град“ од Иван Блажев и Владимир Јанковски.Книгата претставува проект за урбана култура во кој неколку жители на Скопје беа поканети да раскажат за тоа кои места во градот им се омилени и зошто, при што Блажев документираше со фотографии. Или официјално (линк со извадоци):
Книгата „Лицата на невидливиот град“ е замислена како некој вид интимен и приватен портрет на Скопје. Авторите поканија 36 луѓе да го изберат нивното омилено место во градот и да ја раскажат сопствената приказна за тоа место. Фотографот Иван Блажев на избраното место направи портрет на фотографираните лица, најчесто составен од две фотографии.

Меѓу тие што посведочија бев и јас. Од размите омилени места низ градов решив да раскажам за Топанско Поле на моето детство.

Подолу е и приказ на неколку страници од книгата во нејзината форма за печат. Доста луксузно изгледа и мислам дека може да послужи како добро средство за комуникација со луѓе кои го знаат Скопје, а живеат надвор од него.


Претставувањето ќе биде во рамки на Новогодишниот саем за книги, на кој ќе бидат претставени и неколку други нови изданија.

No comments: