Блекаут

29 May 2015

Хитлер ја објаснува неговата архитектонска визија во април 1945 г.

Делче од филмот „Падот на Хитлер" во кое фирерот ја објаснува визијата преку целосно архитектонско и „уметничко" преуредување на Берлин да влијае на народот.

Повеќе информации за нацистичката уметност: Уметност_на_Третиот_Рајх

...и Хитлеровиот план да го преуреди Берлин „Welthauptstadt_Germania

Генијалната изведба на Бруно Ганц: Downfall (2004).


 
„Значи, Шпеер, има и предности бомбардирањево на нашите градови.“


Полесно се расчистуваат урнатините, отколку самите да ги уништиме.

Кога ќе ја добиеме војната, изградбата ќе оди брзо.

Поминавме илјадници часови со овие прекрасни нацрти.

Вие сте голем гениј, Шпеер.

Сепак, само јас и вие знаеме дека Третиот Рајх е незамислив...

...ако има само стоковни куќи и фабрики, облакодери и хотели.

Овој Трет Рајх ќе биде ризница на уметност и култура.


...која ќе трае илјадници години.
 
Ги гледаме античките градови пред нас, Акрополот...


Градовите на средновековието. Нивните катедрали.
И знаеме дека на луѓето им треба нешто такво.
Да, Шпеер...

Тоа беше мојата визија.

И уште ме држи!

No comments: