Блекаут

08 May 2015

Дали Македонија е во воена состојба?

Веќе неколку дена полицијата го ограничува правото не само на протест, туку и на движење низ делови на центарот на Скопје.

Устав на Република Македонија, Член 21:
„Граѓаните имаат право мирно да се собираат и да изразуваат јавен протест без претходно пријавување и без посебна дозвола.
Користењето на ова право може да биде ограничено само во услови на воена и вонредна состојба.“
Блокада на бул. Илинден и бул. Св. Климент Охридски, 07.05.2015.

  • Врз основа на кое законско овластување и чива наредба полицијата има блокирано неколку скопски булевари и не дава „пиле да прелета“? 
  • Дали претседателот или друг висок државен функционер има издадено указ со кој е прогласена воена или вонредна состојба?

No comments: