Блекаут

29 November 2008

Коњите и цивилизациите

Во коментар на постот „Македонците се поголеми коњољупци од Бугарите“, Коин изјави:

Според мене нема народ кој не ги почитувал коњите во минатото, имајќи во предвид дека истите биле најквалитетно превозно средство, воено орудие и оридие за работа. Така да сите народи на светот биле коњољупци со исклучок на староседелните Американци кои не знаеле за коњи Smiling

И само не знам дали во Австралија имало коњи пред да дојдат Европјаните. Иначе коњот е универзална придобивка на цивилизацијата.

Коин, се согласувам дека коњите биле средство и симбол на моќ за сите култури кои ги познавале. Да се чува воен коњ било (и е) многу скапа работа, така што критична маса на богатство која доаѓа од општите економски услови во заедницата била основа за вклучување на коњот во воената машинерија (двоколки, коњаница).

Во однос на распространетоста на коњите, претколонијална Австралија и цела Океанија биле без коњи, а би рекол и субсахарска Африка.

Инаку коњите потекнуваат од Америка. Среќа што дел од нив се преселиле во Азија и Европа пред да дојдат предците на Индијанците, кои ги изеле сите коњи, камили, мамути таму. Во предисторијата коњот бил деликатес и во Европа.

Не се согласувам дека коњот е универзална придобивка на цивилизацијата (= култура способна да гради градови), не само поради неодминливите американски цивилизации, туку и поради тоа што скоро сите антички цивилизации почнале без коњи. Главен погон биле човечките мускули.

Во Сумер, Египет, кај реката Инд цивилизацијата започнала пред „официјалното“ припитомување на коњите од страна на номадските (= нецивилизирани) жители на степите во Средна Азија.

Фараонот Ахмос I ги победува Хиксите (откако ја усвоил нивната коњска технологија)Мислам дека во Египет коњите стигнале впрегнати во двоколките на Хиксите во време на првата индоевропска преселба/инвазија, па потоа биле прифатени како дел од локалните култури. Слично и во Индија. Во Сумер, односно Месопотамија имале припитомени магариња пред да им дојдат слични коњаници.

No comments: