Блекаут

28 December 2009

8 дена кулук за буричкање по ѓубре

Пред некој ден го чув следното: имало сообраќајка во една уличка во Карпош и се собрале луѓе и полиција. Во близина имало ѓубре и дошол некој сиромашен човек со точак да рециклира нешто од него. Еден од полицајците веднаш му пришол и му понудил или да плати 50 евра казна или да оди на 8 дена принудна работа.

Е сега, не ми е јасно како со овие опции државата ги решава проблемите на најсиромашните, кои се принудени да копаат по ѓубре. Кај немаат за јадење, уште треба да трошат денови што би ги искористиле да заработат барем нешто на кулучење.

No comments: