Блекаут

14 April 2007

Пијте боза, светски пијалок. А не оние штетнине...

Гуд Бајтс го превел на македонски познатиот текст за тоа што им се случува на нашите тела при пиење Кока-Кола - не многу убави и здрави процеси.

Заклучок: Пијте боза!

Според анализата на „Вефа бозаџиси“, 1 литар боза има 1000 калории, витамини A, C и E, како и четири вида витамин B, како и млечна киселина која го помага варењето.

„Вефа“ е најпознатата бозаџилница во Истанбул. Ја прават бозата малку поинаку од нашата, но методот и крајниот резултат се слични. Нивната боза е жолта а не сива, погуста и не толку блага како на пр. од „Апче“, но претпоставувам дека се на слично ниво со благотворност.

Инаку, фирмата „Вефа“ е основана 1876 година, од Албанецот Хаџи Садик Беј, а денес ја водат неговите потомци. Имав прилика да го посетам локалот (на сликата) минатиот викенд. Се наоѓа во близината на прекрасната џамија Шехзаде и најлесно се стигнува преку нејзиниот двор. Во околина се и средното школо (лицејот) Вефа, а не многу далеку е и античкиот аквадукт. Атмосферата е многу гостопримлива и тврдат, автентична како и во времето на Хаџи Садик.

1 comment:

Anonymous said...

мои фаворити во боза

1. Апче
2. Шехерзада
3. сите останати