Блекаут

23 April 2007

Десет најчести грешки во веб-дизајнот, според Јакоб Нилсен

Ова е ептен концизно пренесување на главните точки од текстот (Top Ten Mistakes in Web Design) на Јакоб Нилсен.
  1. Лошо пребарување – пребарувачот не треба да биде само буквален, туку треба да ги зема предвид печатните грешки кои корисникот може да ги направи
  2. Објавување на документи само како ПДФ датотеки за читање на интернет – за разлика од ХТМЛ, овој формат е наменет за печатење на хартија, а не за читање од екран
  3. Неменување на бојата на посетени линкови – корисникот не знае што сè има посетено
  4. Непрегледен текст – читањето од екран е потешко отколку од хартија, па текстот треба да биде разбиен на пократки пасуси, со празен простор, јасно означени наслови, поднаслови и важни термини, а при набројување да се користат листи и „булети“, не континуирани реченици.
  5. Фиксирана големина на фонтови – оневозможува корисниците со послаб вид да го прилагодат изгледот преку менито на разгледувачот.
  6. Наслови на страници со ниска видливост за машините за пребарување – насловот треба да ја одразува содржината преку клучни термини и да биде дел од кодот, вметнат во тагот title.
  7. Употреба на рекламни елементи – корисниците не доаѓаат да гледаат реклами и сесрдно ги избегнуваат сите банери, мали анимации и прозорци што искокнуваат (поп-ап).
  8. Непридржување до конвенциите за дизајн – секој обид да се измисли топла вода губи времето на корисниците кои се навикнати на стандардни функции.
  9. Отворање на нови прозорци на разгледувачот – троши дополнителни компјутерски ресурси без дозвола на корисникот, оневозможува природно враќање на претходните сајтови и го нарушува текот на сурфањето.
  10. Неодговарање на прашањата на корисниците поставени преку е-пошта и нудење недоволно информации. На пример, објавување каталог на производи без цени.

No comments: