Блекаут

11 July 2008

Човекот што сакаше да биде крал, втор дел (по трагедија, фарса)

Сабајлево на вестите на Сител бев сведок на изјава од некоја НВО кои најавија дека ќе барале од УНЕСКО да го заштити македонскиот генетски код (! - да да, буквално) оти бил непроменлив извор на цивилизацијата или така нешто. Какво тотално извртување на научни поими од очигледни аналфабети од областа на генетика. Испаѓа деака нашле начин да се генетски да се дефинира етничка припадност - што би било епохално откритие! Особено од полза за сите што планираат разноразни истребувања.

Тоа што да се простор на национален медиум е доволно да се тропаат било какви глупости со „македонистички“ предзнак ми личи на симптом на тотален очај, како и знак дека македонскиот идентитет е навистина загрозен по сите неуспеси во странство поради непримена на разумски аргументи базирани на принципите на човекови права, меѓународно право и наука.

Човекот што сакаше да биде кралСо големо задоволство го очекувам настапот на гостите од братски Пакистан на главниот плоштад во Скопје за да ја изведат својата обработка на светскиот хит „Лет ми би јоур фантази“ (Let me be your fantasy - Baby D). Од полокална предгрупа имаме и изведба на „Гастербајтерска“ со радосен и тажен ритам.

Мислам (!ако веќе не е казниво ова?) дека

 • Хунзите имаат право да се сметаат за потомци на кого сакаат, без разлика на тоа што лозата на Александар и Филип Македонски била прекината. Единствениот син на првиот бил погубен пред да влезе во пубертет (но тоа е приказна за другпат).
 • Супер е што се воспоставуваат културни врски со други земји - без ронче иронија. Стварно.
 • Арно ама, мислам дека ваквиот етно-роднински ријунион може да се примени за промоција на Македонија низ цел свет, а особено земјите во развој. Веднаш:
  • делегација на видни локални лидери на нашите Јуруци да се прати во посета на Турција, Азербеџан, Туркменистан и сите други туркофонски територии, за тие таму ќе бидат пречекани од премиерите или претседателите (кој е поважен)
  • градоначалникот на Куманово да се прати под итно во Молдавија да ги обнови историските врски со тековното етничкото малцинство и некогашно моќно племе Кумани, според кои и тој град го има добиено името.
 • Да се провери зошто принцезата се вика Рани Атика, а не Рани Тиквеш или нешто слично, наше. Сличните зборови се нели крунски доказ за поврзаноста меѓу јазиците, а Атика е името на полуостровот на кој се наоѓа Атина. Да не е таа инфилтрирана од античко-грчката фракција кај Хунзите. Секако да се прашаат гостите што мислат за грчкиот културен центар и дали е тој во нивното или во соседното село (со кое како вистински Македонци мора да се скарани и да се мразат). Да не испадне што би рекла другарка ми Џасмин (принцезата од Аладин - (Багдад е наш!)) „Рани Атика = рани куче да те лае“.
 • Кога веќе сме кај поврзаноста на јазиците, радо би да чујам како звучи разговор или песна на јазикот на Хунзите, оти овие нешта сосем отсуствуваа од документарецот на авторката на проектот што ги носи луѓето кај нас.
 • Истата госпоѓа има изјавено дека постои и генетска поврзаност, би молел или да се докаже тоа или да се побара одговорност, особено ако во проектов е вмешано финансирање од државни пари.
 • На телевизија бездруго по стопати да се емитува репризата на филмот со Шон Конери и Мајкл Кејн, „Човекот што сакаше да биде крал“ (The Man Who Would Be King).
 • Ако се испостави дека освен оние сликине на русокоси Хунзчиња се испостави дека има и малку потемни луѓе кои се сметаат за потомци на Александар--тоа ќе доведе и до намалување на дискриминацијата кон Ромите кои исто така доаѓаат од Индискиот Потконтинент.
 • Главниот аргумент на ТВ Скај нет дека Хунзите ни биле сродници во спот што немилосрдно се врти во вид на слајд-шоу е убавината на нивните лица. Дали тоа значи дека меѓу Македонците нема грди луѓе? Дали грдите етнички Македонци треба да се истребат, а грдите меѓу Хунзите да не се прифатат за наши роднини? Да не е сето ова заговор од моќните козметичари кои веќе владеат по македонските национални медиуми, да привлечат повеќе муштерии. Дали едната третина сиромашни граѓани на Македонија кои немаат пари за козметичари треба да се „суредат“?

Бездруго препорачувам читање на коментарите на темава:

Линкови до овој блог запис


No comments: