Блекаут

26 January 2006

Константин Кавафи: Чекајки на варварите

Што чекаме, собрани во форумот?

Варварите треба да пристигнат денес.

Зошто Сенатот не дејствува?
Зошто сенаторите не заседаваат и донесуваат нови закони?

Затоа што варварите треба да пристигнат денес.
Кои закони би требало уште да ги донесат сенаторите?
Кога варварите ќе пристигнат, тие ќе бидат закон.

Зошто нашиот император се разбуди толку рано,
и седи на најголемата порта од градот,
на престолот, свечен, со круната на глава?

Затоа што варварите треба да пристигнат денес.
И императорот чека да го прими
нивниот поглавар. Навистина, тој се подготви
да му даде еден пергамент. На него се испишани
многу титули и почесни имиња.

Зошто нашите два конзули и преторите излегоа
денес облечени во нивните црвени извезени тоги,
зошто носат нараквици со аметист,
и прстени со блескави, светкави смарагди,
зошто денес носат скапоцени бастуми,
прекрасно изрезбарени, со сребро и злато?

Затоа што варварите треба да пристигнат денес,
а такви работи ги заслепуваат варварите.

Зошто заслужните оратори не доаѓаат како секогаш
да ги држат нивните говори, да го кажат своето?

Затоа што варварите треба да пристигнат денес,
а нив бргу им здодева од елоквентност и орации.

Зошто одеднаш се јави овој немир
и конфузија. (Колку лицата стаанаа мрачни).
Зошто улиците и плоштадите брзо се чистат,
а сите се враќаат по домовите, задлабочени во мисли?

Затоа што ноќта е тука, но варварите не се дојдени.
И некои луѓе дојдоа од границите,
и рекоа дека повеќе нема варвари.

И што ќе стане со нас сега без никакви варвари?
Тие луѓе беа некој вид решение.

Константин П. Кавафи (1904)

(Превод од англиски, а при рака е и оригиналот на грчки.)

No comments: