Блекаут

14 June 2006

Експеримент (eksperiment)

Правам мал експеримент. Забележав дека блогер адресите на постовите ги прави врз база на насловот, во случај кога има латинични термини. Ако насловот е на кирилица, тогаш адресата (URL), односно името на фајлот, е составено од комбинација од букви.

Значи, сега го ставам името со намера да добијам пост во чија адреса најверојатно кје фигурира англискиот збор експеримент. Потоа, откако ќе го објавам, ќе го сменам насловот (ќе го избришам англискиот дел) за да видам дали ќе има промени во името. Ако нема, тогаш овој метод ќе може да послужи за оптимизација за пребарувачи.

Дополнение: Заклучок - ако се смени насловот, се менува и пермалинкот. Кога го избришав англискиот експеримент од насловот, името на фајлот стана целото со бројки.

1 comment:

Unknown said...

Да, тоа е една од критиките према Blogger, врзаноста на permalink-oт со насловот.