Блекаут

22 June 2006

Дали за ББЦ на македонски е важно колку луѓе биле силувани во Руанда?

Bеста „Расправа за сексуалните злоупотреби“ на ББЦ на македонски која вели:
Но, ОН проценуваат дека 600 жени биле силувани во Руанда во 1994 година, а две третини од нив биле заразени со ХИВ/СИДА. (мој болд)
...ми падна чудно, оти знаев дека при геноцидот во Руанда биле заклани стотици илјади луѓе (поточно - 800,000!), па бројката од 600 жртви на силување ми се чинеше премала. Малку се помачив додека да го најдам англискиот еквивалент на веста (Rape in war 'a growing problem'), во кој е изнесено дека:
Во Руанда, властите проценуваат дека 60,000 жени биле силувани во текот на конфликтот од 1994 година, а УНФПА смета дека две третини од нив биле заразени со ХИВ/СИДА.

Во Босна, бројот на силувани се проценува на околу 40,000.
(пак мој болд, втората реченица е испуштена во македонската верзија на веста)
Промашување од сто пати. И претходно укажав на на ББЦ на македонски му треба лектор. Ама изгледа им треба и јакнење на капацитетот за математика. Можеби ќе биде пополезно ако на таа тема почнам да пишувам на англиски?

Тема: историја.

No comments: