Блекаут

21 June 2006

Македонски „портали“ ко Мотика - први, ама во лажењето

Денес за првпат го посетив новиот македонски „забавен портал“ наречен Мотика. Содржините и уредувачката политика се веќе видени на десетици слични клонови на Он.нет, кои најчесто работат со преземени содржини и идеи, а се претставуваат како оригинални ненаведувајќи извори и сл.

Она што ми го привлече вниманието е дека „со гордост“ ја претставуваат „првата македонска флеш игра“ - Парламентарни избори 2006. Проклетството на мали средини (во културна смисла) е дека многу нивни припадници сметаат дека светот започнува од нив, а после нив оди потоп. Да се фаќаат во лага е еден вид егзорцизам.

На пример, играта Лонгбоу што ја направивме јас и Васил Буралиев во јануари 2001 година можеби не е првата македонска флеш-игра, но секако е попрва од горенаведената, а и е направена без преземени елементи, се во неа е нацртано „од темел“. На нејзиниот сајт има и фина хронологија за тоа кои медиуми известиле за неа... пред едно пет години.

Десната илустрација е преземена од стрипче на Татсуја Ишида.

2 comments:

PhantomOT said...
This comment has been removed by a blog administrator.
PhantomOT said...

Филип, јас би сакал да те надополнам со именување на уште една игра направена во флеш, а која е реализирана од наш сограѓанин, Васко Башовски. Во времето кога се појави играта Reality Macedonia информираше за тоа. (Rise of Macedonia)
А познавам и други Флеш игри направени од незнајни јунаци во времето од 2001-ва година кои според содржината можам да заклучам дека се изработени од наши сограѓани, Македонци, па од таму и дека постојат и други македонски игри направени во Флеш на тогашната, сега веќе непостоечка Макромедија.