Блекаут

09 May 2006

Ролање и урбаност

Си најдов еден необјавен текст за ролањето во Скопје, па решив неколку преработени делови од него да објавам на блогов во вид на фељтон.

Возењето ролерки е многу урбан спорт, од проста причина што е тркалцата на ролерките не се вртат на неурбанизирана подлога, како трева, песок, почва. За љубителите на генерализации, степенот на урбанизираност на едно место може лесно да се одреди преку две работи:
  1. колку може да се рола низ него и
  2. квалитетот на јавниот превоз (точност, достапност) – за тие што не ролаат.
Иако во Скопје поискусните и „поагресивните“ возат и по тротоарите (наспроти дупки, процепи меѓу плочи) освен оние од калдрма, за почетници ова не е препорачливо.

Елементите на урбан и модерен имиџ, во комбинација со забавната можност за унапредување на здравјето и кондицијата се главни мотивациски фактори при одлучувањето да се почне со ролање.

Следи: Опрема

No comments: