Блекаут

08 May 2006

Психолошки карактеристики на гејмерите... и блогерите

Вајерд во априлскиот број (Wired 14.04) има цела секција посветена на компјутерските игри, уредена од авторот на Симс, Вил Рајт. Еден од текстовите (Generation Xbox) е посветен на шесте карактеристики на луѓето кои од деца растат со видео игри:
  1. Ароганција
  2. Дружељубивост
  3. Координација
  4. Флексибилност
  5. Натпреварувачки дух
  6. Непокорност
Еве што вели авторката Ерин Биба во врска со последното:
Минувајќи илјадници часови во светови ослободени од авторитети ги учи гејмерите да живеат според своите сопствени правила. Припадниците на Генерацијата Г прифаќаат критики исклучиво од рамните на себе. Аутсајдерите ионака не го зборуваат нивниот јазик.
Дали ви звучи познато и од извесни случувања од македонската блогосфера?

No comments: