Блекаут

15 May 2006

Ролање: Брзини

При отворањата на обете патеки на кејот на Вардар, инвеститорите (град Скопје, односно општина Карпош) изјавуваа дека се долги по 3,3 километри, но Ристо Пенов има изјавено дека вкупната должина на 6 км, а еден чичко Владо што ја мерел со уред на велосипедот ја проценува на „пет и четврт“.

Оваа контроверза оневозможува прецизно пресметување на брзината (15-20 км/ч) на мераклиите кои понекогаш со вклучена штоперка се тркаат „против цела патека“ – возат обидувајќи се да ги престигнат сите што во моментот ги гледаат пред себе.

На мнозинството рекреативци брзината не им е важна, оти сметаат дека ролањето за забава треба да е опуштено. Арно ама, ваквиот пристап не придонесува кон слабеење.

Според медицински извори, оние што сакаат да постигнат губење масни наслаги и подобрена срцева кондиција, треба минимум 20 минути да ја одржуваат таканаречената „целна пулсна вредност“ (target pulse rate). Таа изнесува 60-80% од максималниот пулс, а зависи од индивидуалната тежина, возраст и пол, а најпрецизно може да се дознае при консултација со лекар.

Претходно: Каде да се рола во Скопје | Следно: „Држи десно“ за „леви сметала“

No comments: