Блекаут

10 May 2006

Ролање: Основна опрема

Другарка ми Наташа еднаш изјави дека „не треба да се купуваат најефтини ролери бидејќи така ќе се развие отпор кај потенцијалниот ролераш поради неудобното возење. Со нив не е ни безбедно, може да ти се откачи тркалце, или пружина.“

Според Билјана, која рола веќе четири години, треба да се купат „минимум абек 5“ (број на лагери), оти брзо се учи и се јавува и желба за побрзо возење. Доколку решите да ролате, најважно „е да немаш страв и да не размислуваш многу,“ односно без брзање да уживате во процесот. Според неа, со редовно и постепено учење, особено во друштво, потребни се две недели за совладување на основните вештини.

Сосем употреблива придружната опрема (оклоп) може да се најде и по рибарски продавници по двојно помала цена од онаа што би ја платиле за „марка“. Користењето заштита е строго препорачливо во секој случај. Според сајтот Скејтлог дури и поискусните ролерџии паѓаат барем неколку пати годишно, па затоа носат барем основни штитници (за рачни зглобови, лактови, колена). Шлемовите не се многу популарни во Скопје поради вруќината.

Ако телото не се држи наведнато нанапред со благо свиткани колена, лесно се паѓа на опашка“. Тоа е болно и опасно, оти „природното перниче“ не го штити од удар врвот на р'бетот.

Претходно: Урбаност | Наредно: Каде да се рола во Скопје

No comments: