Блекаут

08 May 2006

е-Избирачки список, местење избори

Јован и Моби ги искажаа мислењата за новата апликација на Министерството за правда, е-Избирачкиот список. Проверив, ме има!

Во таа насока, го препорачувам написот „Вежбање народ“ од Форум плус, во кој се објаснети главните начини и методи со кои се местат избори во Македонија:
 • Бугарски воз
 • „Пропорционално“ дополнување гласачки кутии
 • Прокси-гласање
 • Семејно гласање
 • Подметнување или поткупување членови на изборни одбори
 • „Дигање“ на цензусот
 • Поткупување гласачи
 • Манипулации со избирачките списоци
 • Закани и притисоци врз гласачите
 • Агитација на денот на гласањето
 • Насилно полнење гласачки кутии
 • Промена (фалсификување) на записник

1 comment:

GoodBytes said...

Фала за линкот, текстот е многу добар. Во држава како нашава, ова познавање треба да биде дел од општата култура. Навистина изборите се единствениот момент кога политичарите се раздвижени со дух и тело. Камо овој ентузијазам за употреба на вијугите да ги држи и откако ќе ги добијат фотелјите.