Блекаут

24 March 2008

Фиктивни, а славни (можни) Македонци?

За задоволување на хистеријата со наметнување етнички идентитет која е во тренд кај нас, еве и неколку ликови од современата популарна култура кои можеби се со етничко македонско потекло:
Алекс КаревАлекс Карев од Вовед во анатомија.
Помакедонско презиме од Карев, со традиција, нема уште од 1903 г. До душа, може да има и некои Бугари Кареви. Нема врска. За ликот на младиот доктор што не сака многу учење, а сака да се кара и мрчи, официјално се знае дека е по потекло од Ајова и дека имал несреќно дејство, со татко пијаница. Додека студирал бил борач (еден од ретките трофејни спортови во РМ). Не можев да најдам ништо дополнително за потеклото, па се обратив на обожавателскиот сајт за Алекс и Изи. Ајс, една од администраторките, ми кажа дека нема нема повеќе информации, освен дека „името звучи источноевропски“.
Оценка: * ** (три сонца)

Модести БлејзМодести Блејз, чија приказна започнува со:
„Во 1945 година безимено девојче избегало од бегалскиот камп во Калирос, Грција. Таа не се сеќавала на ништо од своето кусо минато. Талкала низ повоените медитерански и арапски региони. Во текот на тие години го научила грубиот начин на преживување.“
Дете-бегалец од Грција, со избришано сеќавање на минатото - звучи сосем егејски. Скоро како Тед Јанас од книгата Македонскиот конфликт на Лоринг Данфорт, кој го минал поголем дел од животот несвесен за своето потекло. Плус, пунџата е омилен вид на фризура на Македонките од таа генерација.
Оценка: * * * (три сонца)
Гркот Зорба Гркот Зорба е лик од истоимениот роман, кој Казанѕакис го втемелил на вистински човек кој го завршил животот во Скопје, меѓу „славофоните“. Романот бил објавен и под името Алексис Зорбас, а е прославен преку филмот со Ентони Квин. Во книгата на места се споменуваат шаренолики детали за потеклото на мераклијата, кој се борел за Грција против Отоманската империја, како и многу етнички Македонци од тоа време.
Оценка: **** (четири сонца)

2 comments:

mitko said...

Мене омилен македонец ми е Славе, неолитското штипјанче :)

Anonymous said...

Interesen post.
Fala za 'zapoznavanjeto so ovie likovi'.