Блекаут

01 March 2008

Ладен туш за жртвите на празноверие

Дарен БраунАко знаете англиски, погледнете неколку филмови на тема како се лажат луѓето од оние кои проповедаат дека може да им ја „прочитаат“ иднината или да им го „погодат“ карактерот...

Еден од елементите на баењата кој ретко се зема предвид е дека гатачите работат на зголемување на стравот и паранојата кај нивните жртви, со што им го прават животот помизерен („многумина ти завидуваат“). Сличен ефект имаат и промоторите на теории на заговор. Колку е човек поуплашен и понедоверлив општо кон луѓето, толку е поприврзан кон профитерите под чие директно влијание има потпатнато.

Особено кога користат реални несреќи како потврда за „јасновидството“. Гатачот ликува дека демек испаднал во право, наместо да покаже сочуство со загинатите.
Дали мора и да се спомене дека за нешто да биде прифатено како научно точно треба да се направи споредба со прилично голем примерок на настани, а не преку истакнување на изолирани случаи?

No comments: