Блекаут

08 March 2008

Скромен предлог за коментарите на Блогерај

Нешто што би овозможило поголема контрола врз сопствените мислења е коментарите да се ставаат како постови на сопствениот блог. Блогмастерот и управата може да го олеснат ова со техничко решение, така што во модулот за оставање коментари по пост би поставиле можност (опции со радио-копчиња)
  • коментарот да се појави како надоврзување на постот на туѓиот блог, како и досега
  • коментарот автоматски да се постави како нов пост во блогот на коментаторот, со линк до постот кој се коментира.
Ако функционира трекбекот, тогаш и авторот и читателите на оригиналниот пост ќе може лесно да видат дека има коментари за него на други блогови.

Придобивки за блогерите
  • намалена цензура - никој не може да избрише коментар поставен во пост на туѓ блог
  • поголема видливост на насловната страница - линковите до нови постови се повидливи од линковите до нови коментари кои се во рамки на постови
  • помалку тролување (тролинг, тролство?)
Придобивки за Блогерај и Он.нет
  • поголема продукција на постови = повеќе индивидуални веб-страници со поразлични содржини ќе доведе до поголемо привлекување на машини за пребарување, а со тоа и повеќе и поразлични посетители
  • повеќе страници со повеќе линкови до насловните страници, поголем ранг на Гугл

No comments: