Блекаут

05 November 2006

Махир сака да го тужи Борат

Без разлика што го почитувам ликот и делото на Борат, како и правото на слобода на говор на Саша Барон Коен да тропа глупости за Казахстан (па и за Македонија - ако смени мета), останувам на ставот кој пред година дена го изнесов во рецензијата на неговиот веб-сајт. Имено тогаш реков дека ликот на Борат се темели на две нешта:
Првото е директно копирање на искрениот маалски стил на Турчинот Махир Чагри кој стана светски познат благодарение на смешноста на неговиот недоучен англиски јазик, при неговотo барање пријатели низ светот преку интернет.

Второто е тоа што главниот тек на хипер-политички коректната јавност во САД и ЕУ дозволува еден исклучок при спроведувањето на непишаната забрана за стереотипизирање врз база на културниот идентитет: во случајот на луѓе од бившиот комунистички блок.
Арно ама, додека бившите комунисти, скоевци и пионери си ќутат, Махир страјкс бек. Во интервјуто за Вајерд (Mahir to Borat: I Sue You!), го повторува мојот горенаведен став и вели дека ќе го тужи Коен.

Јас да сум уредник на македонски весник, би пратил новинар да направи интервју со две личности:
  • Махир, разбира се. Сигурно одговара на е-пошта преку неговиот веб-сајт.
  • Есма и Кочани оркестра, за тоа што мислат за филмот со кој се афирмираат нивни песни и дали добиле пари за тоа.
  • Кај две, таму и три - истражувачка сторија за каде е сега Васка, девојката што изворно ја пееше „Едерлези“ во „Дом за бесење“ и која учеше во моето о.у. „Васил Главинов“ од Топанско Поле.

No comments: