Блекаут

22 November 2006

Овчарски кучиња од Евроазија, обединете се

Пред некој ден, едно ерменско кученце го споредив со шарпланинче. Во коментар на видеото на Ју тјуб, извесен Ерменец ми пишал дека името на видот е „чобани шун“.

Зборот чобан и кај нас (и во македонскиот и во албанскиот) се употребува за овчар, понекогаш.

Дополнение: проверив со други Ерменци, ваистина „чобан“ на ерменски е овчар, а „шун“ е куче. Ваквите кучиња ги сметаат за многу силни, способни да се справат и со волци.

2 comments:

Shepard said...

чобан на албански значи овчар мислам..

Anonymous said...

Чобан е македонски збор колку и "ептен саглам оператор":) Па и Рамбо пее Чобане врати се ...овце твоје не могу бессс тебе:)

dopolnuvanje: eve edni albanci vo internet kafe vikaat "barii" bilo na albanski originalno.
Go upotrebuvaat i coban ama kako shto i nie i srbite i ne se znae vekje ni koj:)))