Блекаут

29 November 2006

Шега за галичкиот дијалект

Радосната вест за отворањето на блогот Галичник ме потсети на една анегдота на која бев сведок во пред едно 15 години. Разговараат зајадени галичанец и прилепчанец:
П: Дали знаеш како е галичката азбука?
Г: ?
П: О, б, в, г, д, ѓ....
(Ова дека во галичкиот или мијачкиот дијалект на многу места една форма на „о“ стои место „а“, на пример за „рака“ се вели „рока“.)

1 comment:

Anonymous said...

Da:)

Da ti baca roka
Za maka -moka . Za laga -loga