Блекаут

02 March 2006

Добра додавка за објавување на Пејџ-ранк (Гугл ранг)

На блогот Будна правда наидов на модулчето од „Проверувачот на Пејџ-ранк“ (Page Rank Checker) кое го прикажува рангот од Гугл на веб-страницата на која се наоѓа.

Check Page Rank

Ги споредив резултатите што ги дава со рангот што го дава лентата со алатки на Гугл (Google Toolbar) за неколку веб-страници и - се совпаѓаат. Па решив да го вклучам во блогролот.

Повеќе за Пејџ-ранкот, според Вајерд (Wired 13.08: The Birth of Google) наречен според Лери Пејџ, автор на алгоритмот и еден од основачите на Гугл, на англиски може да прочитате и на Википедија (PageRank), а на македонски јазик во текстот Што да сторам блогот да го има на Гугл? на Ивица Антевски објавен во „Форум плус“.

No comments: