Блекаут

26 March 2006

Рејтинг на македонски блогови на Технорати (3)

Нова листа направена врз основа на предходните две ранг-листи и податоците што ги нуди самиот Технорати.

До секој член на листата додадени се по две ознаки - за качување ↑, симнување ↓, непроменетост ↔ или нов блог ○. Првата е релативна, во однос на позицијата на оваа листа на македонски блогови што ги следам, а втората (во заграда) се однесува на апсолутниот рејтинг на Технорати.
 1. .аНТИблог - 44,571 ↔ (↑)
 2. Јован - 51,506 ↑ (↓)
 3. Букаро - 66,967 ↓ (↓)
 4. Горан Андреев - 77,689 ↑ (↑)
  Комуникации
  - 77,689 ↔ (↓)
  Моби - 77,689 ↔ (↓)
 5. Панта реи - 100,492 ↔ (↓)
 6. Би - 145,600 ↑ (↑)
  Веб-сајт на денот
  - 145,600 ↔ (↓)
 7. Развигор - 154,976 ↔ (↓)
 8. Софтвер (МКД) - 189,455 ↑ (↑)
 9. M-соулз - 203,940 ↔ (↑)
 10. Диџеј - 219,856 ↓ (↓)
 11. Скопски времиња - 259,887 ↔ (↑)
 12. Будна правда - 313,617 ↓ (↓)
 13. Доменика ворлд - 1,139,026 ↓ (↓)
  Другата у ја - 1,139,026 ↓ (↓)
  Зомбификација - 1,139,026 ↓ (↓)
  Калина - 1,139,026 ↓ (↓)
  Макондо - 1,139,026 ↓ (↓)
  Сваштаријата на Чале - 1,139,026 ↓ (↓)
  Талент-фри - 1,139,026 ↓ (↓)
  Фотографик дајери - 1,139,026 ↓ (↓)
За вашиот блог да го вклучам во листава пријавете се на Технорати (claim blog) и пишете коментар со линк до него.

6 comments:

Anonymous said...

Aj pak ke prasam, ic ne ja razbiram rang listava. Samo spored rankot se pravi. I ako da, oti sum treto?

Mislam ne sum shtreber, samo malku esapov me buni...

Shepard said...

maknba..

Anonymous said...

и зашо за макнба вика дека имало само 2 линка коа има миљон..

GoodBytes said...

Изгледа Филип не забележал, ама Јован е во право: Ивица го линкаат 49 сајтови, а по него е Јован со 44.

Инаку, без намера да мрчам, но има некаква смисла ова мерење? Сакам да речам, исто ми е некако како кога за мерило за квалитет на уметничко дело се гледа бројот на продадени компакт дискови или продадени карти. Тоа само по себе не е лошо, но лошо е кога ќе се постави како критериум.

Освен тоа, постои опасност наместо некаков позитивен натпреварувачки дух (кој демек ќе донесе некаков квалитет), ваквите мерења да предизвикаат и негативни емоции кај некого, или барем да му дадат негативен пример. Тука пред се' мислам на блогерите кои тукушто започнаа (или ќе започнат) со блогирање (а некои од нив се во години кога сеуште го дефинираат својот емотивен свет и етички норми).

Значи, ставајќи ги на вага добрите и лошите страни и без намера да го омаловажам вложениот труд: која аргументација би требало да претежнува?

Anonymous said...

Конечно сум се качил на повисок ранг. :)

Развигор said...

Имав грешка во редоследот на Букаро и Јован. Сега е исправена.