Блекаут

11 March 2006

Езопова басна: Чавката, орелот и пердувите

Басна против луѓето кои се фалат дека имаат нешто што го немаат.

Си била една чавка која, кога видела дека е грда и црна, му се пожалила на орелот. Орелот ја посоветувал да позајми пердуви од другите птици. Чавката го сторила тоа, земајќи пердуви од опашот на паунот, крилјата на гулабот... и така натака, присвојувајќи од другите птици. Кога чавката решила дека е задоволително дотерана, почнала да ги исмева другите птици и да им вика. Другите птици тогаш му се пожалиле на орелот на фалбаџиската чавка. Орелот одговорил: „Секоја птица нека си ги земе своите пердуви - така ќе ја понижите чавката“. Така и сториле, па чавката останала грда и гола.

Преведено од: The Crow, the Eagle and the Feathers, Aesop's Fables, translated by Laura Gibbs (2002), по повод Вака ли бе у Европа? , а за надоврзување на Срамота: Плагијатор атакува на Вуна.

No comments: