Блекаут

15 March 2006

Езопова басна: Војната и неговата невеста

Боговите се венчавале. Еден по друг, сите си нашле партнери, сè додека не дошло време и Војната да си ја проба среќата, како последен од ергените. Негова жена станала Возгордеаноста , поради тоа што таа била единствената за која не можело да се најде маж. Велат дека Војната ја сакал Возгордеаноста со толкав жар, што сеуште ја следи секаде каде што ќе стапне. Затоа не дозволувајте Возгордеаноста да влезе во народите или градовите на луѓето, милно насмевнувајќи им се на толпите, бидејќи Војната ќе ја следи во чекор.


Преведено од: War and his bride. Напомена: на грчки, зборот војна (πόλεμος) е именка од машки, а возгордеаност (ύβρις), во изворот објаснета и како „безобзирна гордост“ (hubris)
, е именка од женски род.

No comments: