Блекаут

21 March 2006

Побарувачката на работна сила во Македонија на Скопски времиња

Скопски времиња ексклузивно објавува резултати од истражувањето на МАСИТ за побарувачката за работна сила во Македонија во 2005 година. Заклучоците се:
 • Побарувачката за ИТ кадар во Македонија е поголема од понудата на ИТ кадар.
 • Се зголемува потребата од едукација на ИТ програмери и ИТ професионалци за техничка поддршка.
 • Фирмите имаат потреба од вработување ИТ професионалци, кои освен ИТ вештини треба да поседуваат и т.н. business и soft skills.
 • Се зголемува потребата од поседување светски признати ИТ сертификати.
 • „Бизнис и софт скилс“ = деловни и нетехнички вештини - осет за психологија, емоционална интелигенција, комуницирање, однос со луѓе, полезни лични навики, оптимизам, способност за пријателско однесување, воспоставување однос со луѓе...

  Ивица Боцевски најавува продолженија на истата тема.

  1 comment:

  Anonymous said...

  There is very little doubt in high-tech areas soft skills play havoc since they allow imposters to grab the opportunities and thus throwing out the truly skilled people and in the process doing great damage to the society and the world in general. Usually people who promote soft skills are those who completely lack hard skills - like CEOs, senior managers etc. To justify their high salaries they spread propaganda that soft skills are more important than hard skills. Otherwise how can they justify their high salaries? Since the CEOs control the propaganda through the media, the fools and stupid guys start to believe that soft skills are really very important.