Блекаут

12 March 2013

Македонија е ранлива на климатските промени, според ДАРА

Меѓународната невладина организација ДАРА објави ново издание на нивниот Монитор на ранливост на климатските промени

Според анализата на ДАРА за Македонија [en], до 2030 година како резултат на климатските промени и однесувањето на луѓето во неа, се очекува да доминираат:
  • суши
  • свлечишта
  • уништен жив свет (тоа е она biodiversity)
  • загадување за кое нема шанса да се исчисти
  • болести поврзани со жештина и студ
  • колапс на земјоделие и шумарство
  • катастрофална состојба на сè поврзано со вода и за пиење и за хидроцентрали
На оваа тема пишував и порано, кога излезе анализата од УНДП за влијанието на климатските промени врз македонската економија.

Фала ви на сите што сте на позиции да одлучат за тоа што е приоритетно што се грижите за работите што навистина влијаат на животот на луѓето што (ќе) живеат во Македонија.

No comments: