Блекаут

21 April 2013

„Не“ - поучен филм за рушењето на диктатурата во Чиле

На Скопскиот филмски фестивал може да го гледате чилеанскиот филм „Не“ (анг. No), во кој се раскажува за падот на диктатурата на генералот Пиноче во доцните осумдесетти благодарение на референдум.

Филмот беше прикажан во сабота и ќе има уште една проекција и во четврток од 20 ч. во кино Милениум.

Филмот раскажува за медиумската кампања од по 15 минути на ден која режимот ја дозволил како предуслов референдумот да биде признаен од меѓународниот фактор. Кампањата била „врв на ледениот брег“ на повеќегодишните напори на здружената опозиција чија основна цел била да се надмине стравот и апатијата кај народот. Требало да излезат да гласаат доволен број луѓе за да се спречат очекуваните манипулации од власта која имала тотална контрола. Пристапот бил пример на инклузивност и земање предвид и на загриженоста на луѓето кои по своја волја или под присила биле соработници на режимот.

 

Во филмот се користени снимки од оригиналната кампања кои се одлично вклопени, оти целиот е сниман со ТВ-техника.

Повеќе инфо (што може да го прочитате откако ќе го гледате филмот заради драмски ефект):

No comments: