Блекаут

17 March 2009

Ракот на дојка и алкохолот - опасна комбинација

На А1 е објавена вест за истражување во кое е утврдено дека вината не се исклучок од другите алкохолни пијалоци во однос на ризикот од рак на дојка. Тоа е во согласност со друго истражување за кое известува Рак.мк, според кое конзумирањето на било кој алкохолен пијалок го зголемува ризикот од заболување од рак.

Напис во Вајерд за важноста на рано дијагностицирање на ракКако што пренесува и Вајерд во бројот од јануари 2009 година, тековниот тренд во врска со ракот е да се посвети внимание на превенција и рано откривање, оти на тој начин се спасуваат најголем број луѓе.

  • Зошто раното откривање е најдобриот начин да се победи ракот: ако го откриеме ракот рано, 90% преживуваат. Ако го откриеме доцна, 10% преживуваат (Why Early Detection Is the Best Way to Beat Cancer: If we find cancer early, 90 percent survive. If we find cancer late, 10 percent survive.)

Повеќе информации за најновото истражување со виното има на веб-сајтот на Истражувачкиот центар за рак „Фред Хачинсон“ од Сиетл:

No comments: