Блекаут

11 July 2010

Мафијата е туристичка атракција?!

Има една реклама што се врти по некои радија и на Наша ТВ:

Плажи, вулкани, маслинки, плантажи со портокали, полиња, лозја, Коза Ностра – споени во најголемиот остров на Медитеранот – Сицилија.

[Скопска туристичка агенција] ви нуди десетдневен аранжман со вклучен директен чартер аранжман со [странска авиокомпанија] по цена од [некоја сума] евра. Патувајте со стил, уживајте во откривањето нови места...

Ете зошто не ни доаѓаат туристи во Македонија. Не го истакнуваме најлошото покрај природните убавини и другите знаменитости во настапот во странство, наспроти софистицираниот настап кон домашната публика. Замислете само:

  • „Дојдете во Охрид – езеро, историја, архитектура, бродоломи, непотизам…“ или
  • „Попова Шапка и тетовско – одлични скијачки терени, традиција, добра кујна, етнички тензии, трговија со луѓе…“ или
  • „Посетете го Скопје и најголемата стара чаршија на Балканот, архитектонски акробации, корупција, грабежи на банки…“

Баш би било интересно да се дознае што авионската компанија од ЕУ која е спомената во рекламата мисли за кобрендирањето со сицилијанската Мафија. Ако ве интересира како работат таквите криминални организации, ви ја препорачувам книгата „Гомора“ од Роберто Савијано.

No comments: