Блекаут

13 August 2010

Внимавајте кои лични податоци ги давате кога барате донации

Сабајлево преку Фејсбук и Пинг.мк дознав за потребата на едно семејство да соберат пари за операција на тумор на мозокот на нивната двегодишна ќерка, вест која многу добронамерни луѓе, меѓу кои и Надежна, ја имаат пренесено како линк или целосно ископирано во пост на блог.

За мене најпогоден начин за донирање е преку СМС оти претпоставувам дека мобилните компании ги проверуваат ваквите барања пред да дадат број. Тоа е овозможено во случајов и ве поканувам да се придружите.

Родителите исто така навеле и банкарски сметки за оние донатори кои можат да бидат поширокогради. При тоа го навеле и матичниот број (ЕМБГ) и некои адреси (можеби се од банките, можеби од кај нив дома). Обете работи нема потреба да бидат објавени за некој да им уплати. Кога се уплатува доволно е да го знаете бројот на трансакциска сметка и податоците за банката, а не и ваквите осетливи лични податоци.

За ова се консултирав и со правен експерт од Дирекцијата за заштита на лични податоци.

Препорачувам да ја симнете многу полезната е-книга „Коментари на Законот за заштита на лични податоци“ кое од неодамна е бесплатно достапна, а содржи детални објаснувања напишани така и неправник како мене да ги разбере…

No comments: