Блекаут

24 January 2013

СМБЦ 06.10.2012. (стрип)

Прво што мораш да направиш е да го заземеш Министерството за финансии. Со парите ќе ја контролираш војската. - Гуу? - Штом ги имаш сигурносните сили, определи кој сè има најголемо влијание врз твоето задржување на власта. Одбери 60% од нив и направи ги зависни од тебе со давање доволно скапи подароци. - Гррбгх? - Преостанатите 40%? Дај им важни мисии во странство, па повлечи им ја поддршката пред да завршат. Нивниот неизбежен неуспех за нив ќе значи јавен срам и можеби смрт. Потоа, полека намали го бројот на оние 60%. Искористи го остатокот од парите да ја зголемиш нивната зависност додека ја јакнеш војската. Следно... - Дали таму го претвораш Боби во автократ? - Не, мила! - Пфлуррвфф - Без гајле. Таа е дел од оние 40%.
Извор: Saturday Morning Breakfast Cereal, 06.10.2012 од Зак Вејнер. Превод: Филип Стојановски. Објавено на блогот Развигор со дозвола на авторот.
© 2012 Zach Weiner. All rights reserved. Please ask Zach if you'd like to republish his works, incl. translations.

No comments: