Блекаут

12 November 2014

Поинтересната приказна за карикатурите на Ердоган - #erdogancaricature

Дали ова е пример на спин?

1. Режимот Ердоган се обиде да осуди карикатурист на 9 години робија за навреда и клевета на Султанот. При тоа карикатуристи од цел свет почнуваат да објавуваат карикатури од Ердоган дека „сам си го барал“.
2.  Муабетот за Ердоган и карикатурите ги преплавува социјалните медиуми.


„Реџеп Тајип Ердоган одговара на неправедните критики“
- карикатура од Мартин Роусон.

Судот посрамено го ослободува карикатуристот. Муабетите си течат, фрчат карикатури, известувања...

 3. Потоа на Турција ’и текнува да упати дипломатска нота на протест до Германија за карикатура од 2011 година! Личи како мачкање очи и пренасочување на претходниот муабет за Ердоган и карикатурите. Медиумите и кај нас ја лапнале „јадицата“ и пишуваат дека германската карикатура е таа што го навредила Ердогана.
Инаку, на посочената германска карикатура има Турчин иселеник во Германија, а неговото куче е наречено Ердоган (често турско машко име). На времето К-15 кога имаа скеч во кој иселениците во Австралија, чии деца имаат англиски имиња, кучето го имаа наречено Гоце (често македонско машко име) како доказ дека претставниците на дијаспората си ја сакаат матичната земја за нас немаше проблем. 


Би било убаво ако медиумите ја пренесат приказната со објаснение заради кои карикатури точно „збеснал“ Ердоган...

No comments: